Stormig stämma

Mordet på de fria köpmännen

Vision Målet med sidan

Icas bedrägeri mot närbutikerna

Kostnadsanalys av varutransporter till landsbygden.

Anförande om köpta köpmän på "Icas" Hakon Invests bolagsstämma 2008

Anförande om korrupta köpmän på "Icas" Hakon Invests bolagsstämma 2007

Kommentar till Hakons stämma 2007

Lyssna till debatt i P1-konsument om Ica och lanthandeln

Kontakt

Gå till utskriftsvänlig version här

Anförande - Sammandrag

Du kan se hela anförandet genom att klicka på knappen till höger.

 

Många av er som sitter framför mig är inbjudna till den demokratiska folkrörelsen Icas 90 års gala på Cirkus den 7 maj.


Men låt oss lämna tankarna på minglet och låt oss göra ett - annat tankeexperiment.

Hur skulle ni reagera - om ni själva i privat regi -- satsar allt ni äger på en Ica-butik? Ni jobbar hårt och lyckas.

Men så en dag kommer det en ny Ica-handlare och bygger en större butik lite längre bort. Han kanske dessutom blir vald till ditt ombud hos Ica.

Men Du får inget veta om att ditt nya ombud och din nya konkurrent i hemlighet är finansierad av Ica.

Med Icas kapital blir Du därmed lätt utkonkurrerad av vinsterna Ica gjort på dina varuinköp. Detta unika system med Icas interna och illojala konkurrens har drabbat många Ica-handlare.

Jag skulle vilja ha en rapport om hur det har gått för de privata Ica-handlarna i Vetlanda kommun sedan Ica själva finansierade och byggde en ny Kvantum butik där på nittiotalet. Er egna gamla centrum-butik tog Ica ansvar för och anställde en butikschef som fick 29.000 kr i månaden. Ica stöttade sammanlagt sin egna gamla centrum-butik med 3 miljoner i koncernbidrag men även den fick läggas ned.

Men alla de privata Ica-handlarna som byggde upp Ica-grossisten -- satte ni på backen utan ersättning. De fick långsamt tyna bort. Media kallar det för naturlig utveckling. Jag kallar det för ojust och illojal konkurrens mot de
privata Ica-handlarna. De har i hemlighet indirekt lurats att betala för Icas hemliga och ojusta konkurrens. Vilken har verkställts -- med av Ica utvalda köpmän.

De köpmän som är finansierade av Ica är i själva verket köpta av Ica. Ica har skrivit deras bolagsordning och Ica äger vetorätt över de här köpmännens butiker.

När de här köpmännen vägrar att uppge hur de i hemlighet är finansierade av Ica -- kallar jag dem för korrupta.

Konstpaus

Med korrupta menar jag att de är beroende av Icas kapital. -- Samtidigt som de inte alls vill låtsas om att så är fallet. Med korrupta menar jag även att de gillar det unikt korrupta Ica systemet.

Jag anklagar följande fyra köpmän för att vara korrupta. Vd Claes Göran Sylvén, Anders Fredriksson, Markus Lönnroth och Stig Lundström som driver Ica Maxi Göteborg - Torslanda. ( Det är Stig som även är ordförande för fotbollslaget IFK.)

Jag anklagar följande 3 personer för att vara ansvariga för detta korrupta system med köpta köpmän: Det är de fd direktörerna Nils-Erik Wirsäll, Roland Fahlin och förbundsredaktören Åke Bergholm med sin falska propagandatidning.

Vad jag förstår har den förre Axfood chefen Lars Otterbeck blivit vår ordförande för att han gillar detta system med köpta köpmän.

Ica har numera 3 grupper av köpmän. -- Men man vägrar att redogöra för vilka köpmän som är anställda butikschefer och lever på koncernbidrag, vilka som är Ica-finansierade och därmed styrda av Ica och vilka som är de gamla fria och privat-finansierade Ica-handlarna.

Men jag vill också nämna -- att även jag skulle tacka ja till en Kvantum butik. Även jag skulle bli tacksam till Ica och fabrikanternas hemliga gåvor till stora butiker.

Men jag skulle känna det ohederligt av Ica att inte berätta för mina privata Ica-kollegor att de inte har en chans -- för att Ica finansierar mig och även betalar min månadslön vid butikens eventuella förluster.

Konstpaus

Samhällen som inte är intressanta för Icas maktbehov tvingas återigen mot sin vilja att anlita privata grossister till sina lokala butiker.

4. Min fjärde fråga är: Hur går det för Supermarket i Sävsjö efter det att Ica subventionerade en Netto butik där? Hur många Ica-butiker har knäckts av Netto? Vem bär ansvaret? Hur många Ica-butiker lever idag på koncernbidrag med centralt anställda butikschefer?

Ica NK för varje år 10 miljoner i koncernbidrag. Icas kunder i Fjärdhundra gör uppror mot Ica i pressen. Min uppmaning är - sälj Ica NK - fortsätt att stanna varubilen för den extremt lönsamma och privata lanthandeln utanför Enköping. - Tjäna pengar -- och släpp ert egotrippade behov av att enbart sälja varor till butiker ni själva kontrollerar.


5. Min femte fråga är. Hur går detta unika Ica system med ojust illojal konkurrens mot de privata lant -- handlarna ihop med Icas rapport om etik och samhällsansvar?
Tänk om Arla i hemlighet skulle ge koncernbidrag till några av böndernas valda ombud.

6. Min sjätte fråga är: Hur många köpmän vågade starta privata Ica-butiker utan Icas kapital förra året. Min misstanke är noll. Det är fullständigt orimligt att en liten handlare satsar allt han äger och en Kvantum eller Maxi handlare satsar endast 500.000 för en butik som kostat Ica flera tiotals miljoner att bygga. Dessutom tar Ica alla förlusterna och ger köpmannen även 50.000 i månadslön om den stora butiken går med förlust.

Detta hemliga system med konkurrens på olika villkor från Ica är dock egentligen inget annat än ett pyramidspel. Alla tycks hoppas på att få minst en färdigbyggd Kvantumbutik. Ica-handlarna hoppas alltså numera på Ica-chefernas givmildhet istället för att investera själv.

Detta system av hemliga finansierings-avtal så kallade Ica-avtal ger aktiebolaget Ica stor makt över köpmännen och Ica-förbundet som styr Hakon Invest.

Om man vill vara artig kan man säga att Ica är ett nytt skråväsende med en sovjetliknande demokrati. Eller den sista Sovjetstaten som Karin Fredlund skrev i DI.

Punkt 19 - Anförande ang bonusar

Herr Ordförande jag upplever bonus och options -- programmen som arroganta och kränkande mot alla de köpmän och medarbetare som jobbat ihop gåvorna.

Ingen forskning har visat att man kan köpa entreprenörsanda.

Jag vill be att någon av mottagarna redogör för hur hon eller han jobbat bättre med bonus.

 

Gå till utskriftsvänlig version här